Vriendschap:  toeval, naar Darwin

                         of …gegeven ziel erin?

Vriendschap: uit DNA opgebouwd

                         of … de Geest ontvouwd?

Vriendschap:  op kans gespeeld

                          of … Scheppersbeeld?

Vriendschap is het thema van gedichtendag 2023.

Vriendschap wat is dat? Wat houd het in? Waar ontstond en ontstaat het? Bestaat het wel?

In de jaren tachtig zong de groep “ Het Goede doel” het volgende: Eenmaal trek je de conclusie, vriendschap is een illusie. Vriendschap is een droom. Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom. Zij vonden dus dat vriendschap iets was wat niets voorstelde. Een reactie natuurlijk vanuit teleurstelling in vriendschap. Wat aantoont dat er juist wel een geloof is in vriendschap, want het verwachtingspatroon wordt niet ingevuld.

Wat verwachtten wij van vriendschap? Is een mens in staat tot ware vriendschap. En als hij er toe instaat is, hoe is het dan ontstaan?

Sommigen beweren dat ons denken enkel het gevolg is van botsende neuronen. Een gevolg van toevallige ontwikkeling. Maar als mijn gedachten enkel toeval zijn, wat is dan de waarde van mijn gedachten, en wat is de waarde van het idee dat onze gedachten toeval zijn. Wat is dan de waarde van gevoelens, liefde, vriendschap. Is het dan enkel een illusie? Kan materie vriendschap ontwikkelen. Of zijn die dingen er juist ingelegd door God?

Hij heeft ons gemaakt naar Zijn beeld. Hij is liefde. Dus heeft Hij ons gemaakt met de mogelijkheid om lief te hebben, met de mogelijkheid om vriendschappen op te bouwen.

Vriendschap is géén illusie. Het is door God gegeven, wat niet wil zeggen dat de mens vriendschap bezigd, goed aanwend. Voor het goede gebruik van vriendschap moeten we bij de maker ervan terecht. Hij heeft er een handleiding voor gegeven. Als we vriendschap naar eigen goeddunken gebruiken, zal teleurstelling vaak voorkomen, en zal je misschien verkeerdelijk dezelfde conclusie trekken als de zangers van “Het Goede Doel”.

Durf nadenken over vriendschap. Durf erin geloven. Durf te zoeken naar zijn bron.